حکام اعدام در خیزش ۱۴۰۱ ایران فهرستی از شهروندان ایرانی است که در پی اعتراضات سال ۱۴۰۱ ایران به اعدام محکوم شدهاند.اعدامها در پی محاکمههای شتابزده اجرا شد که مورد انتقاد گسترده سازمانهای حقوق بشری قرار گرفت.کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد این اعدامها را «قتل حکومتی» نامیدهاست. فهرستی که در این مقاله آمده، شامل تظاهرکنندگانی نمیشود که در جریان اعتراضات توسط پلیس کشته شدهاند و همچنین شامل افرادی نمیشود که به دلیل محکومیتهای غیرمرتبط با اعتراضات، حکم اعدام دریافت کردهاند.
هزاران نفر از معترضان در نتیجه خیزش ۱۴۰۱ ایران بازداشت و دهها نفر به جرایم سنگین از جمله محاربه («جنگ علیه خدا») و مفسد فی الارض متهم شدهاند که این دلیلی برای صدور حکم اعدام در جمهوری اسلامی ایران میباشد.سازمانهای حقوقبشری استفاده از «محاکمات ساختگی که برای ارعاب معترضان طراحی شدهاند» و «استفاده وحشتناک از مجازات اعدام در محاکمات عجولانه» را محکوم کردهاند.کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد نسبت به صدور احکام اعدام که به دنبال محاکمههای ناعادلانه که منجر به «محرومیت خودسرانه از زندگی» در مورد معترضان بازداشت شده میشود، هشدار داده و آنرا محکوم کردهاند.به گفته عفو بینالملل، «چند متهم شکنجه شدند» و «اعترافات اجباری» آنها به عنوان مدرک مورد استفاده قرار گرفت. رسانههای وابسته به جمهوری اسلامی اعترافات حداقل ۹ متهم را قبل از محاکمه پخش کردند.
در ۱۷ آذر ۱۴۰۱، جمهوری اسلامی محسن شکاری را اعدام کرد در زمان اعدام شکاری، بیش از ۴۷۰ معترض توسط نیرویهای پلیس کشته شده بودند، اما که اولین اعدام شناخته شده قضایی در نتیجه مستقیم اعتراضات به کشتهشدن مهسا امینی در سال ۱۴۰۱ بود. جمهوری اسلامی در ۲۱ آذر مجیدرضا رهنورد را اعدام کرد که این دومین اعدام شناخته شدهاست که مستقیماً با اعتراضات مهسا امینی ارتباط دارد.در ۱۷ دی ۱۴۰۱ محمدمهدی کرمی به دار آویخته شد. این درحالی بود که دادگاه به ریاست موسی آصفالحسینی ار پذیرش وکیل انتخابی مورد نظر خانواده او برای او خودداری کرده بود و وکیل تسخیری نیز از او دفاعی نکرده بود. این وکیل انتخابی دادگاه به تماسهای خانواده کرمی پاسخی ندادهاست. محمدمهدی کرمی در اعتراض به عدم پذیرش وکیلش توسط دادگاه پیش از اعدام شدن اعتصاب غدا کرده بود. سید محمد حسینی نیز در همان روز به دار آویخته شد. به گفته علی شریفزاده، وکیل دادگستری که وکالت او در مرحله فرجامخواهی پذیرفته شده بود. اعترافهای او «تحت شکنجه بوده و هیچ وجاهت قانونی ندارد». او همچنین گفت سیدمحمد حسینی تحت شکنجه بوده و در طول مدت بازداشت انواع مختلف شکنجه روی او انجام شدهاست. این شکنجهها شامل «ضرب و شتم با چشم و دست و پای بسته تا لگد به سر و بیهوشی، از میله آهنی به کف پا و شوکر در قسمتهای مختلف بدن» است.
حسین باستانی، تحلیلگر برجسته سیاسی گفت: تحلیلگران هشدار دادهاند که جمهوری اسلامی «مصمم به اعدامهای دسته جمعی» است و اجرای اعدام را تا آخرین لحظه مبهم نگه میدارد تا واکنشهای داخلی و بینالمللی را در حالت مبهوت نگه دارد. وی ادامه داد که «واکنشهای عملی در سراسر جهان ممکن است همچنان از یک فاجعه انسانی جلوگیری کند.
جاوید نام محسن شکاری در تاریخ 17 اذر ماه 1401
جاوید نام مجیدرضا رهنورد در تاریخ 21 اذر ماه 1401
جاوید نام محمدمهدی کرمی در تاریخ 17 دی ماه 1401
جاوید نام سید محمد حسینی در تاریخ 17 دی ماه 1401 به دلیل شرکت کردن در اعتراضات توسط حکومت بچه کش اعدام شد
محمد قبادلو در تاریخ 3 دی ماه حکم اعدام توسط دیوان عالی تایید شده
و نگرانی اعدام باقی مشارکت کنندگان در اعتراضات و جنبش مهسا امینی و اعدام هزاران نفر دیگر که در خفا جمهوری اسلامی ان هارا به اعدام رسانده و خبری از ان ها در دست نیست
به امید ازادی و نه به اعدام ….